Zo simpel kan het zijn!

Met een gerust gevoel je collega’s laten werken in een explosieve atmosfeer… Daar dragen een ATEX persoons- en bedrijfscertificering zeker aan bij. En heb je al VCA? Dan is het verkrijgen van een ATEX bedrijfscertificering helemaal eenvoudig dankzij de dispensatieregeling.

Bovendien is het meer dan een goed gevoel wat je aan een ATEX certificering overhoudt. De controle op explosieveiligheid is aantoonbaar gewaarborgd, je voldoet aan je verplichtingen volgens het Arbo besluit en als specialist geniet je een voorkeurspositie als toeleverancier om te mogen werken in gezoneerde gebieden. Zo simpel kan het zijn.

Om de keuze voor ATEX certificeren nog makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij. Of download de ATEX keuzehulp.

Mail stichting ATEX voor meer informatie en persoonlijk advies

Bellen kan natuurlijk ook
naar 06-41361707

atex-wel

Wel ATEX gecertificeerd:

Explosieveiligheid onder controle

Met een ATEX certificering weet iedereen hoe te handelen binnen een explosieve atmosfeer. Je collega’s weten welke maatregelen zij moeten nemen om onnodige risico’s te voorkomen. Ontstaat er toch een gevaarlijke situatie? Dan is voor iedereen duidelijk hoe men hier gecontroleerd mee om moet gaan.

Begrijpelijke taal op alle niveaus

Het Europese ATEX niveau ligt hoog. Erg hoog. Daarom heeft Stichting ATEX examens voor persoonscertificering opnieuw geformuleerd in begrijpelijke taal. Hierdoor is een ATEX examen toegankelijk voor alle niveaus en elke organisatielaag. Van werkvloer tot management ontstaat er een uniforme risicobeheersing.

Veiligheid voor de mens, imago voor het bedrijf

Een ATEX persoonscertificering draagt bij aan de veiligheid van de mens. Op diverse niveaus zijn er verschillende profielen; van Basis A voor iedereen tot ATEX 1000 voor de ATEX deskundige. Met het ATEX bedrijfscertificaat wordt je opgenomen in het ATEX Certificatie Register. Dit heeft een positieve bijdrage voor het veiligheidsimago en je toont hiermee aan dat je gespecialiseerd bent.

atex-niet

Niet ATEX gecertificeerd:

Risicosituaties door onduidelijkheid

Is men onbekwaam en niet bewust van explosiegevaar? Dan ontstaan er snel risicovolle situaties. In een ATEX zone zijn met een beetje zuurstof, brandstof en een ontsteking zijn alle ingrediënten voor een explosie aanwezig. Dat overkomt jullie niet? Het feit is dat er op dit moment minstens 1 keer per week een explosie plaatsvindt in Nederland.

Onderlinge verschillen door kenniskloof

Ervaren collega’s zijn door schade en schande wijs geworden in het inschatten van explosiegevaren. Maar hoe zit dat met werknemers zonder die ervaring? Mist jouw organisatie een éénduidig beleid, dan groeit er een kenniskloof. Iedereen anticipeert volgens een eigen wijze op explosiegevaar wat een verhoogd risico met zich meebrengt.

ARBO-verplichting én verantwoordelijkheid

Voor het werken in explosieve atmosferen moet je volgens het Arbo besluit aantoonbaar deskundig zijn. Zonder certificering wordt dit een vrijwel onmogelijke opgave. Voldoe je niet aan die verplichting dan ontwijk je daarmee je verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de veiligheid van iedereen die zich in het gezoneerde gebied begeeft. Wanneer er dan iets gebeurt, legt niemand daar met plezier verantwoording voor af.

Vraag een ATEX certificering aan

Om van de genoemde voordelen van een ATEX certificering te profiteren doorloop je eenvoudig de volgende stappen.

  • Meld je aan via het formulier voor een vrijblijvend advies

  • Heb je al een VCA, dan krijg je (op onderdelen) dispensatie

  • Stichting ATEX begeleidt je door het certificeringsproces

Zo simpel kan het dus zijn om met een gerust gevoel de verantwoordelijkheid te dragen voor explosieveiligheid binnen jouw organisatie.

Certificeringen (meerdere mogelijk)
VCAISO 9001ISO 14001OHSAS 18001SVMS-007SC-530SC-540

mock-up-clipboard

Download de ATEX keuzehulp

Zie je de voordelen van een ATEX certificering wel in, maar weet je niet of het voor jouw organisatie relevant is? Download dan de ATEX keuzehulp. Aan de hand van een vragenschema kom je er binnen enkele minuten achter of een ATEX certificering voor jouw organisatie van toegevoegde waarde is.